Képzőművészeti gyűjtemény

Share on facebook
Share on email
Share on print

A Pesterzsébeti Múzeum a képzőművészeti anyag módszeres gyűjtését az intézmény Budapesti Történeti Múzeumtól való leválásakor, 1972-ben kezdte el. A korábbi években a vegyes tartalmú leltárkönyvben csak elvétve találhatunk művészeti alkotásokat. Ilyen korai szerzemények – melyek a szétválás után is a gyűjteményünkben maradtak – például az 1956-os leltározású Littkey Antal pasztellek, néhány Nolipa István Pál tollrajz és olajfestmény, valamint a kuriózumnak számító legelső Gaál Imre rajz, a Bárkák. Mindent összevetve ma a Pesterzsébeti Múzeum képzőművészeti gyűjteményében közel 1100 leltározott műtárgy szerepel.

A gyűjtemény gerincét a pesterzsébeti-soroksári alkotók munkái képezik.  Számos alkotással szerepelnek az anyagban Bakallár József, Bartl József, Budahelyi Tibor, Bunda János István, Czétényi Vilmos, Gaál Imre, Gulyás László, Hartung Sándor, Kadarkuti Richárd, Kutassy Imre, Ledniczky Gyula, Meszlényi János, Molnár Eszter, Morvay László, Muszély Ágoston, Nolipa István Pál, Pánti Imre, Rácz Edit, Rátkay Endre, Tóth Menyhért, Vajda Ferenc és Varga László.

Sok izgalmas rajz és festmény található a Pesterzsébet művész szemmel gyűjteményünkben, helyi utcákról, terekről, épületekről. Ebben a témában olyan gazdag és színvonalas képzőművészeti anyagot mondhatunk magunkénak, amely történeti és esztétikai szempontból is igazi élmény. Az anyag egyik legfontosabb egysége Nolipa István Pál 145 darabból álló, 1960 és 1980 között – a kerületben zajló bontási és építési munkákról – készült grafika és festmény sorozata. Kadarkuti Richárd 61 darab egyedi hangvételű olajképen őrzi meg a korabeli Pesterzsébet színes és mozgalmas világát. Az 1940-es években készültek Vajda Ferenc gazdag szín és fényhatásokkal kialakított, finom akvarelljei, melyek főként pesterzsébeti utcákat ábrázolnak. Az elmúlt években folyamatosan gazdagodott az anyag többek között Bartl József, Fekete Emese, Fejes-Tóth Gábor, Gulyás László, Kőrösi Sándor, Tóth Árpád, és Eszes Zoltán Sándor egy-egy munkájával. A legújabb szerzeményeink között találhatók Árvay Zolta, Szkotniczky Péter, T. Pálmai Katalin, és Gulyás Kinga, alkotásai. 

2005-től nagy lendületet vett a múzeumban a kortárs képzőművészeti anyag gyűjtése. Az immár évente megrendezésre kerülő Tavaszi Tárlatokon egyre több alkotó vett részt, egyre jobban kibővült a kezdetben lokális tárlat budapesti, sőt országos jelentőségűvé. A kiállító művészek szép számmal ajándékozták műveiket a gyűjteménynek, amely az elmúlt 15 év alatt mintegy 300 művel gazdagodott.

Képzőművészeti gyűjteményünk különösen érdekes, nagy egységeit a látogatók folyamatosan megtekinthetik öt állandó képzőművészeti tárlatunkon. A Rátkay – Átlók Galériában Rátkay Endre, Czétényi Vilmos és Gaál Imre, a Gaál Imre Galériában a Tóth Menyhért állandó kiállítás és a szoborkertben Meszlényi János alkotásai és Medgyessy Ferenc munkája látható. A raktárban őrzött alkotásokat időszaki kiállítások formájában igyekszünk időről időre bemutatni a látogatóknak.