“Á la carte” – Vendéglátás Erzsébeten

szerző: Skaper Brigitta, muzeológus
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

„A la carte” –  Vendéglátás Erzsébeten a II. világháború után

A vendéglátóipar államosítása 1949. január 21-én vette kezdetét, először a nagy forgalmú, nagyobb vendéglőket, 1952 őszén pedig a budapesti vendéglátóhelyek túlnyomó részét vették állami kezelésbe. Az üzleteket két módon zárták be: a Pénzintézeti Központon keresztül és/vagy iparengedély megvonás útján. Sokszor a gazdaságossági szempontokat vettek elő, leggyakrabban az adótartozást; ennek ürügyén lefoglalták az ingóságokat. Gyakran az elégtelen higiéniára hivatkoztak, így a közegészségügy érdekében is államosítottak és döntöttek az üzemi étkezdék hálózatának kiépítéséről. Mindeközben kialakították a központi irányítás intézményeit. 1949 – ben jött létre az Élelmezési Nemzeti Vállalat, amelyet azonban nagyon gyorsan szétszabdaltak kisebb kerületi egységekre. 1950. január 1-jén alakult meg a Budapesti Vendéglátóipari Vállalat, s ebből, az Italbolt Vállalatból valamint az államosításra került magánvendéglátó egységekből 1951. október 1-jén létrehozták a XX-XXI. kerületi Vendéglátóipari Vállalatot. Ez a berendezkedés sem maradt végleges: 1965. január 1-jén a IX. kerületi és a XX-XXI. kerületi Vendéglátóipari Vállalat összevonásával megalakult a Délpesti Vendéglátóipari Vállalat. Igazgatóhelyettese Boross Péter lett, akit 1971 decemberében kineveztek igazgatónak. Ezt a pozíciót egészen 1989. februári nyugdíjba vonulásáig töltötte be.

A Délpesti Vendéglátóipari Vállalat vezetői 1966-ban 7 kerületi üzletet alakították át 4 millió forint beruházásával, s 1967-ben még négy rekonstrukcióra került sor. Legnagyobb egységüket, az Aranycsillagot egy-két évre elveszítették, mert kellett a hely az új vendéglátó és kereskedelmi kombinátnak, amelyet két év múlva terveztek megnyitni. A CSILI hangulatos, kisvendéglő jellegű étterme a kerület színfoltjának számított. Az Aranycsillag végül 1972 tavaszán nyílt meg újra, a CSILI éttermének tatarozása pedig 1973 – ra fejeződött be. A Vállalat az ötödik ötéves terv időszakában – tehát 1976 és 1980 között – készített egy kimutatást a Pesterzsébeti Múzeum számára. Ennek alapján a vállalat működési területe ekkor már a következőket foglalata magában: IX., XVIII., XIX., XX. és XXI. kerület. A XX. kerületben összesen 43 üzlete volt.

1992. október 5-én állófogadással egybekötött ünnepségen nyitották újra a CSILI éttermét, s az esemény alkalmából interjút készítettek Nyisztor Imrével, az étterem vezetőjével. 4 évvel korábban üzletvezetőként ő zárta be a helyet, ahol 1971 óta dolgozott felszolgálóként. Ő üzemeltette az Aranycsillag éttermet is, a két vendéglátóhelynek külön profilt szánt: a CSILI az olcsóbb és egyszerűbb, az Aranycsillag a drágább és elegánsabb vonalat képviselte.