A pesterzsébeti Tavaszi Tárlatok története

szerző: Dr. Benyovszky Tóth Anita, muzeológus
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

A hagyomány szerint Erzsébetfalva nagyközségben az első képzőművészeti kiállítást 1913-ban szervezte Muszély Ágoston helyi festőművész és polgári iskolai rajztanár. Ezt a gyűjteményes tárlatot Kárpáti Aurél, a kor egyik legjelentősebb kritikusa nyitotta meg. Eleinte a képzőművészeti életet a helyi tantestületekben működő rajztanárok képviselték, a kiállításokat is ők szervezték, majd egyre több országos hírű képzőművész telepedett meg a nagyközségben, később önálló városban. A helyi képzőművészek első majd második csoportos megmutatkozása mindenképpen mérföldkőnek számít, hiszen végre a helyi és országos lapokban is megjelent, Pesterzsébeten igen sok értékes képzőművész lakik. 1928 és 1929 decemberében a Városháza nagy tanácstermében megnyílt a pesterzsébeti művészek első, majd második kollektív kiállítása. A kiállítás védnökségét báró Perényi Zsigmond és dr. Chikán Béla polgármester vállalták. Olyan nevek tűntek fel a kiállítók között, mint Littkey Antal, Muszély Ágoston, Justh Emilia, Sassy Attila, Ócsvár Rezső, Slezák István, Erőss László festőművészek és Schwartsuk Lajos, Dvihafly Emil, Jánossy szobrászművészek. Bár nagyon bíztatóan indult, de annál gyorsabban halt el ez az ígéretes kezdeményezés. Hosszú ideig semmilyen hír nem jelent meg a helyi művészek csoportos kiállításaival kapcsolatban, valószínűleg a sorozat nem folytatódott, csupán alkalmanként tartottak a helyi képzőművészek csoportos kiállítást.

A XX. kerületi képzőművészek I. kiállítása (1957)

A helyi kezdeményezésre 1951-ben megalapított Pesterzsébeti Múzeum 1972-ig a Budapesti Történeti Múzeum irányítása alatt a mai Gaál Imre Galéria épületében, a Kossuth Lajos utca 39. szám alatt működött. Immár a kerületben saját kiállító tér állt rendelkezésre, hogy a régen alkalmanként felbukkanó és elhaló kezdeményezésből rendszeres tárlatok sorozata induljon útjára. A legelső csoportos helyi képzőművészeti tárlatot 1957. április 30-án nyitották meg. Az induló kiállítás sorozat elnevezése “Budapest XX. kerületi művészek képzőművészeti kiállítása” lett. A megnyitó beszédet Szentiványi Lajos, Kossuth-díjas festőművész mondta el. A kiállító művészek közül Muszély Ágoston és Littkey Antal neve már a 20-as évek végén megrendezett tárlatokon is feltűnt, Bocsák Sándor, Bihari István, Fekete Olga, Glósz István, Kopcsányi Ottó, Mészáros István, Nolipa István, Novák Béla, Peterdi István, Siklósi István, Szabó Ferenc, Somogyi László és Vajda Ferenc viszont újnak számított. A kiállításon szerepelt volna még Gaál Imre is, de a szervezők kihúzták többek között az ő nevét is a meghívóról, festményét nem állították ki. A kiállításra a Csónakavatás című képével nevezett, de művét kizsűrizték. Csalódottságában képét összetépte, majd később összeragasztotta.

Csoportos kiállítások a BTM Pesterzsébeti Múzeumában (’60-as évek)

Az első csoportos kiállításnak csak évek múltán, 1962-ben lett folytatása. A ’60-as évek viszont végre meghozta a lendületet, hogy évente, kétévente rendszeres, immár számozott, helyi művészeket tömörítő bemutatkozási lehetősége legyen a pesterzsébeti, soroksári, vagy a kerülethez kötődő művészeknek. A Budapesti Történeti Múzeum Pesterzsébeti Múzeuma a XX. kerületi Tanács Végrehajtó Bizottságának Népművelési Osztályával és a XX. kerületi Hazafias Népfronttal együttműködve megkezdte a kiállítások szervezését. Az utolsó, BTM által rendezett Tavaszi Tárlatot 1970-ben, a felszabadulás 25. évfordulója alkalmából nyitották meg.

Tavaszi Tárlatok a XX. kerületi Tanács Pesterzsébeti Múzeumában (’70-es, ’80-as évek)

A Pesterzsébeti Múzeum 1972-ben levált a Budapesti Történeti Múzeumról, igazgatója Bogyirka Emil (1940-2015) történész lett, aki 2003-ig irányította az intézményt. A múzeum a XX. kerületi Tanács fenntartásába került és a kiállításokat továbbra is a Hazafias Népfront XX. kerületi Bizottságával együttműködve rendezték meg. Ebben az időszakban fekete-fehér katalógust gyártottak a minden évben megrendezésre kerülő Tavaszi Tárlatokhoz, mely kizárólag a dél-pesti művészek megjelenési lehetősége volt. A X. jubileumi Tavaszi Tárlatot 1973-ban Győrben és Sopronban nyitották meg. A cél az volt, hogy a kerület művészei a kerület határain túllépjenek. A kiállítások pár évig külső helyszínre kényszerültek, hiszen megkezdődött a Kossuth Lajos utcai épület átalakítása. A XXII. Tavaszi Tárlat 1986-ban a Pesterzsébeti Múzeum új épületében, a Baross utcában, a Bocsák villában került megrendezésre.

Tavaszi Tárlatok a Gaál Imre Galériában (90-es évek)

Az 1989 augusztusában megnyíló Gaál Imre Galéria lett a képzőművészeti tárlatok új otthona. A XXVI. Tavaszi Tárlatot 1990-ben már itt tartották, melyet Gyulai Gusztáv, a XX. kerületi Tanács elnöke, majd 1991-től már Perlaki Jenő, Pestszenterzsébet-Soroksár polgármestere nyitott meg. A ’90-es években szakítottak a hagyománnyal, számozatlanul és esetlegesen rendezték meg a Tavaszi Tárlatokat. Nagyon kevés emlék maradt fönt ezekből az időkből.

Tavaszi Tárlatok a 2000-es években

A 30. Tavaszi Tárlatot már Szabados Ákos polgármester nyitotta meg 1999-ben. 2003-ban új igazgatója lett a Pesterzsébeti Múzeumnak. D. Udvary Ildikó művészettörténész vezetésével újra évente megrendezésre került a Tavaszi Tárlat, mely innentől kezdve nem csupán regionális, hanem országos kiállítási lehetőséggé vált. Mostanra a tárlat immár két emeletet foglal el és csak meghívott művészek szerepelhetnek rajta. A kiállítás egyben bevezetésévé vált a Pesterzsébeti Művészeti Napok rendezvénysorozatnak, melyen számos ingyenes programlehetőségnek, koncertnek, előadásnak ad otthont az intézmény. A 2019-es jubileumi 50. Tavaszi Tárlaton már 99 meghívott művész állított ki.

Sajnos a pandémia időszakában a 2020. és 2021. évi tárlatok csak online formában valósulhattak meg. Az 51. Tavaszi Tárlaton így 66 művész vett részt, az online Facebook szavazáson a közönség-díjat Závorszky-Simon Márton fiatal helyi festőművész nyerte el. Az idei évben az 52. Tavaszi Tárlatot ismét online formában rendeztük meg a múzeum honlapján és Facebook oldalán, melyen 101 művész alkotásait lehet megtekinteni.