A galéria története

Az épületet valamikor a századforduló után kb. 1908-ban építtette Dr. Szalai Jenő (1873-1949) orvos, későbbi tüdőgyógyász főorvos. Ekkoriban még nem rendelkezett a középső kupolateremmel, annak a helyén volt egykor a ház bejárata. 1925-ben a ház Dr. Suda Dezső (1886-1975) ügyvéd tulajdonába került, aki Suda János községalapító ügyvéd fia volt. Ő felújíttatta és áttette ide ügyvédi irodáját. Családja az államosításig élt ebben az épületben.

Az 50-es évektől itt üzemelő Pesterzsébeti Múzeum a 80-as évek közepén költözött át a Bocsák-villába és megkezdődhetett az épület teljes átalakítása Horváth Péter és Kugler Katalin építészek tervei szerint. 1898-ban nyitotta meg kapuit az immár Gaál Imre Galériának elnevezett épület. A névadó Gaál Imre (1922-1964) fiatalon elhunyt ígéretes pesterzsébeti festőművész volt. 

A Gaál Imre Galéria épületében látható 2003 novemberétől Tóth Menyhért festőművész állandó kiállítása. A galéria termeiben havonta változó képzőművészeti, helytörténeti tárlatokat tekinthetnek meg, valamint változatos programokon vehetnek részt az érdeklődők.

Galéria