Tóth Menyhért állandó kiállítás

Helyszín:
Gaál Imre Galéria
1201 Budapest, Kossuth Lajos u. 39.

“…Tóth Menyhért olyan festő, akinek mondanivalója nem annyira a természet jelenségeinek és azok által önmaga érzéseinek tolmácsolása, hanem az ábrázoló művészet eszközeivel kevéssé megjeleníthető gondolati elemek kifejezése…”

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában 2003 novemberében nyílt meg Tóth Menyhért (1904-1980) festőművész állandó kiállítása. Tóth Menyhért a XX. századi magyar festészet egyik nemzetközileg is elismert alakja élete utolsó 10 évét Pesterzsébeten és miskei szülőházában töltötte.

1930-1935 között a Képzőművészeti Főiskola növendéke volt. Tanulmányai befejezése után Miskére költözött. 1945-1958 között mezőgazdasági munkákból, szobafestésből élt, így első, 1941-es egyéni kiállítását huszonhét évig nem követte önálló tárlat. Magányosan, elszigetelten élt és alkotott annak ellenére, hogy törzstagja volt a tokaji művésztelepnek, a bajai festők csoportjának és egyik alapítója a hajósi alkotótábornak. Hagyatéka nagy része a Kecskeméti Képtárba került, de művei számos közgyűjteményben megtalálhatóak. A Pesterzsébeti Múzeum 11 festményét őrzi.

Galéria