TRIANON ANZIX / 100 rajz – 100 mondat, Sárkány Győző Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész, Érdemes Művész kiállítása

Az online kiállítás megtekinthető 2020. június 3-tól honlapunkon és Facebook oldalunkon.
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában június 3-án nyitottuk volna meg a Sárkány Győző Trianon Anzix című kiállítását, amelyet most online formában ajánlok a figyelmükbe. Nem tesszük közzé a teljes anyagot, bízva abban, hogy novemberben mégis megnyithatjuk majd a kiállítást.

Sárkány Győző a sorsfordító esemény 100. évfordulóját 100 fekete-fehér grafikai lappal (vegyes technika, 70×50 cm) idézi meg. Az országot ért döbbenetes emberi és területi veszteség drámaiságának erőteljes kifejezést ad az egymás mellé helyezett kompozíciók sötét-világos ritmusa. A Trianon Anzix számos ponton társítható a Gaál Imre Galériában a 2017-ben, a reformáció 500. évfordulójára rendezett Bálványok bukása / 50 rajz – 50 gondolat / című kiállításhoz és annak kísérő kiadványához. A korábbi „fehér könyv” párdarabjaként jelenik meg 2020-ban a „fekete könyv”.

A művész nem az általában szokásos narratív közelítésmóddal dolgozza fel a témát, célja a történelmi tragédia nemzeten túli, világtörténelmi méretben történő szemlélete. Ez a látásmód lehetőséget ad arra, hogy saját történelmi drámánkat az emberiség történetének folyamán számtalanszor megtörtént tragédiákkal együtt, közös élményként éljük át. Nem vállalkozik magyarázatokra, értelmezésekre, csak számtalan kérdést tesz fel a szemünk előtt lüktető fegyelmezetten átgondolt ám mégis szürrealisztikusan szabad ívű rajzfolyamban. 

D. Udvary Ildikó művészettörténész / múzeumigazgató