Tóth Menyhért festőművész

szerző: D. Udvary Ildikó művészettörténész
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

Tóth Menyhért festőművész (1904-1980)

„Belső konfliktusaim bogozgatása helyett azt kérdezem magamtól: mit adok az embereknek?” T.M.

Tóth Menyhért a XX. századi magyar festészet kiemelkedő jelentőségű alakja 1904-ben született Szeged-Mórahalmon. 1929-35 között végezte tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol mestere Vaszary János már akkor felfedezte benne a kivételes tehetséget, az egyéni látásmódot. Első gyűjteményes kiállítása 1941-ben, a budapesti Műbarátban volt, majd több mint húsz év elzárkózás és mellőzés után mutatta be újra munkáit Hódmezővásárhelyen, 1964-ben. A tokaji művésztelep, a bajai festők csoportja és a hajósi alkotótábor egyik alapító tagja. 1976-ban Érdemes művész; majd már halála után, 1990-ben Kossuth díjjal ismerték el művészetét.

Tóth Menyhért számára a művészet József Attilához vagy éppen Van Goghoz hasonlóan etikai alapú küldetést jelentett. Mindezt jól érzékelteti írásainak megrázó nyíltsága és tisztasága. „A szenvedő ember patrónája legyen a művészet…, mint a gótika és a reneszánsz szűzanyái.”

Életének utolsó két évtizedében vált hazai és nemzetközi vonatkozásban is igazán elismert festővé. Legjelentősebb gyűjteményes kiállítása 1976-ban, a Műcsarnokban volt.  A Pesterzsébeti Múzeum 11 festményét őrzi annak emlékeként, hogy a művész több mint tíz éven át a kerületben, a Kövező utcában élt és alkotott. A műveket Zsellér Jenő, – a Tóth Menyhért hagyaték szerzői jogainak örököse- válogatta. A Pesterzsébeti Múzeum Gaál Imre Galériájában 2003 novemberében nyitottuk meg a Tóth Menyhért emlékszobát.

Tóth Menyhért életútját, művészetét sokszor rokonították a magyar művészet nagy magányosaihoz, ám az ő izoláltsága mélyén az emberi lét kozmikus teljességének átélése, minden létező összetartozásának tudása izzott. Ezt érzékelhetjük hullámzó kompozícióinak sugárzó áradásában, expresszív formavilágának hasonlíthatatlan ős-erejében. Műalkotásai mellett írásai és élete is erről tesz tanúságot. Számos kiváló elemzés, tanulmány és összefoglaló született már Tóth Menyhértről és művészetéről, de egyik sem helyettesítheti a műveivel való személyes találkozás különleges élményét.