Szocreál plakátok

Időszaki kiállítás a Pesterzsébeti Múzeumban. Újra látogatható: 2021. júl. 6-tól
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email
Megosztás itt: print

Tisztelt Látogatók!

Az új, Szocreál plakátok című kiállításunkat 2020. október 7-től 2021. március 27-ig tekinthetik meg a Pesterzsébeti Múzeumban. Mindannyiunk egészségének védelme érdekében lemondtunk a megnyitó ünnepség megtartásáról, de az előírások betartása mellett, a nyitvatartási időben mindenkit várunk szeretettel a múzeumban. A tavaszi időszakhoz hasonlóan most is számos érdekességet, képanyagot, dokumentumot és információt fogunk megosztani Önökkel honlapunkon és facebook oldalunkon, különös tekintettel azokra, akik személyesen nem tudnak ellátogatni hozzánk!

D. Udvary Ildikó múzeumigazgató

Kiállításunkon a Pesterzsébeti Múzeum helytörténeti gyűjteményének egy eddig kevésbé ismert, de annál látványosabb része tekinthető meg. A bemutatott szocialista realista (közismertebben szocreál) plakátok 1948 és 1952 között készültek. Látszólag rövid időintervallum ez, de nem véletlenül nevezik 1948-at a fordulat évének… Néhány esztendő alatt kataklizma – szerű változások zajlottak le a magyar politikai életben és a társadalomban.

A kiállított anyag – mind tartalmában, mind ábrázolásmódjában – utcai képeskönyvként ad tökéletes korlenyomatot. Ehhez furcsa módon éppen a mindenen átütő, fals hurráoptimizmus van a szemlélő segítségére.

A sematikus, hamis derű köszön vissza a korabeli filmhíradókból, filmekből és abból az elenyésző számú reklámból is, ami a hiánygazdaságban született. E három műfajból válogatva állítottunk össze egy kisfilmet, amelyet szintén a kiállításban nézhetnek meg látogatóink.

A bemutatott plakátok egy torz történelmi időszak mementói, de páratlan betekintést nyújtanak közös múltunk egy megkerülhetetlenül fontos szeletébe. Örömteli, hogy megmaradtak az utókornak, hiszen: „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk…”